Jos sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, hakeudu testiin

14.05.2020

THL, 13.5.2020

Jokaisen, jolla on koronatartuntaan sopivia oireita, kannattaa hakeutua koronavirustestiin. Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli.

Mitä nopeammin koronatartunta todetaan, sitä nopeammin sairastunut voidaan eristää ja muut taudille mahdollisesti altistuneet voidaan jäljittää ja tavoittaa.

Jos koronatesti on positiivinen, noudata ohjeita, jotta et tartuta tautia eteenpäin. Jos testi on negatiivinen, sinulla ei näytteenottohetkellä ollut koronavirusta. Vasta-ainetesti ei sovellu akuutin infektion toteamiseen.

THL korona hakeudu testiin 12052020Voit katsoa kuvan suurempana klikkaamalla sitä.

Testaus on ketju, joka alkaa terveydenhuollossa tehtävästä näytteenotosta. Tämän jälkeen näyte tutkitaan laboratoriossa.

Tällä hetkellä palvelujärjestelmän toimiluvalliset kliinisen mikrobiologian laboratoriot pystyvät tutkimaan akuutin koronavirustartunnan tunnistamiseen soveltuvalla PCR-testillä jo yli 8000 näytettä päivässä.

Tavoite on edelleen kasvattaa jokaisen sairaanhoitopiirin ja keskeisten sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden näytteenotto-, testaus- ja tartunnanjäljittämiskapasiteettia.

 

Siirry "Ajankohtaista koronavirukseen liittyen"-sivulle