Botniarosk tiedottaa: jätehuolto koronavirusaikana

25.03.2020

Botniaroskin toiminta korona-aikana:

  • Ekopisteet toimivat normaalisti, niille voi viedä kodin pakkausjätteitä.
  • Hyötykäyttöasemat ovat avoinna normaalisti ja vastaanottavat samoja jätteitä kuin normaalisti. Maksuvälineenä käy ainoastaan kortti, ja vältetään lähikontakteja.
  • Jätekeskus Teuvalla on normaalisti auki. Sielläkin vältetään lähikontakteja.

Jätteiden lajittelu kotona:

  • Pakkausjätteet lajittelemalla oma roska-astia täyttyy hitaammin.
  • Roskapussit pitää sitoa kunnolla, tuplasolmuin. Ei irrallisia jätteitä roska-astiaan. Älä jätä roskia astian vierelle.
  • Sairastuneen jätteet lajitellaan samoin kuin muulloinkin, viedään päivittäin roskiin pussissa, joka on hyvin solmittu.
  • Koronan saaminen jätteiden kautta on Suomessa hyvin epätodennäköistä, mutta on parempi että jätteet pakataan hyvin, eikä niitä jätetä astioiden ulkopuolelle eläinten riepoteltavaksi.

 

Valtioneuvosto on 17.3.2020 määritellyt jätehuollon koronatilanteessa yhteiskunnan kannalta kriittiseksi toimeksi. Botniarosk noudattaa hallituksen linjauksia ja pyrkii toiminnallaan varmistamaan, että toiminta jatkuu poikkeustilasta huolimatta. Ekopisteiden, hyötykäyttöasemien ja jätekeskuksen toiminta on koko yhteiskunnan toimivuuden kannalta erittäin tärkeää.

Ekopisteet toimivat normaalisti. Kuntalaiset voivat toimittaa lasipakkaukset, pienmetallin ja paperin ekopisteille, ja ne tyhjennetään normaalisti.

Hyötykäyttöasemat ovat avoinna normaaliin tapaan. Hyötykäyttöasemalla vastaanotetaan niitä jätteitä mitä muulloinkin, mutta lähikontakteja vältetään. Maksuvälineenä käy ainoastaan korttimaksu, laskutusasiakkaat laskutetaan. 

Jätekeskus Teuvalla on normaalisti avoinna. Jätekeskukseen tuodaan alueen poltettava jäte, josta se toimitetaan edelleen Westenergyn jätevoimalaan. Lisäksi sinne tuodaan hyötykäyttöasemilta ja ekopisteiltä hyötyjätteitä, sekä kaatopaikkajäte. Kuljetusliikkeille on annettu toimintaohjeet siitä, miten esimerkiksi jätteitä puretaan. Yksityisasiakkaat, pääosin risujentuojat, tuovat risut kentälle ja voivat poistua ilman lähikontaktia kehenkään. Vaa’alla on puhelin, jolla henkilökuntaan saa yhteyden.

Tapahtumat, vierailukäynnit ja luennot on pääosin peruttu. Toukokuun tempauksia ei järjestetä, ja koululuennot on peruttu tai toteutetaan etäratkaisuja hyväksi käyttäen. Emme järjestä yleisötilaisuuksia, ja palaverit pidetään etänä. Konttori on suljettu asiakaskäynneiltä, mutta palvelemme normaalisti puhelimitse ja sähköpostitse.

Oma poltettava jäte eli kodin jäteastiaan kuuluva jäte kannattaa pakata hyvin, eli sulkea roskapussi tuplasolmuin. Jätteitä ei pidä laittaa irtonaisina astiaan. Pakkausjätteet hyvin lajittelemalla oma jäteastia täyttyy hitaammin. Roskia ei saa jättää astioiden viereen eläinten leviteltäväksi.

Poikkeusaikana pyrimme pitämään toimintamme niin normaalina kuin mahdollista, unohtamatta kuitenkaan varotoimenpiteitä, joilla viruksen leviämistä voidaan estää.

Taru Jussila
tiedottaja, Botniarosk

Siirry "Ajankohtaista koronavirukseen liittyen"-sivulle