Tietoa kaupungista

Kristiinankaupunki sijaitsee Suomen länsirannikolla valtatie 8:n äärellä ja täältä on yhtä pitkä matka Vaasaan, Poriin ja Seinäjoelle. Ympäröivä luonto ja etenkin meri on tärkeä osa identiteettiämme.

Merellisessä puutalokaupungissa ja sen maaseututaajamissa voit elää täysipainoista elämää. Keskeiset peruspalvelut ovat hyvin saatavissa ja terveellistä lähiruokaa tuotetaan eri puolella seutua. 

Ihmisen kokoisessa kaupungissa yhteisöllisyys on voimissaan. Jos haluat, voit oppia toisen kotimaisen kielen keskellä arkea - jumpparyhmässä, kylätalolla, hiekkalaatikon reunalla tai vaikka kaupan kalatiskillä. Päiväkodin pihalla lapset saavat luonnollisen kielikylvyn ja nuoret kohtaavat toisensa harrastuksissa.

Kaupungilla on monia vetonauloja kuten hyvät koulutuspalvelut ja muut peruspalvelut sisältäen terveyskampuksen, monipuoliset vapaa-ajanpalvelut ja vireän yhdistystoiminnan. Tavoitteena on hyvinvoinnin ja elämänilon tuottaminen asukkaille.

Vuonna 2011 myönnetty Cittaslow-jäsenyys oli tunnustus kaupungin hengestä ja elämänlaadusta. Cittaslow-filosofia korostaa täysiarvoista elämää ilman stressiä ja kiirettä paikallisia ja kestäviä ratkaisuja kunnioittaen. Voit usein mennä töihin kävellen tai pyörällä. Jos kuljet töihin autolla, vältyt ruuhkilta ja parkkipaikka löytyy aina helposti.

Kristiinankaupungissa voit toteuttaa monenlaisia haaveita asumiseen liittyen. Täällä voit rakentaa kotisi historialliseen kaupunkimiljööseen, uudelle asuinalueelle, aktiiviseen kylään tai luonnon rauhaan. 

Lapsiperheet arvostavat Kristiinankaupungin turvallista kasvuympäristöä. Kaikki tuntevat toisensa ja yhteisöllisyydellä on täällä merkittävä rooli. Päiväkotitarjonta on tasokasta. Kaikki päiväkotiryhmät ovat kaksikielisiä. Ala- ja yläkoulun jälkeen nuoret voivat jatkaa opiskelua kaupungin lukioissa.

Kauniiden meri- ja saaristomaisemien lisäksi pääset nauttimaan järvistä, jokilaaksoista, monimuotoisista metsistä ja jopa vuorimaisemista! Pyhävuoren alueen viisi huippua kohoavat selvästi muuten laakean Pohjanmaan yläpuolelle.

Kristiinankaupungissa vanha ja uusi aika kohtaavat rakentavalla tavalla.

Pietari Brahe, jonka kaudet Suomen kenraalikuvernöörinä (1637-40 ja 1648-54) tunnetaan kreivin aikana, perusti Kristiinankaupungin vuonna 1649 hyväksi katsomalleen kauppapaikalle vahvistaakseen Pohjanlahden kauppaa. Kaupunki sai nimensä joko Brahen vaimon Kristina Stenbockin tai Ruotsia hallinneen kuningatar Kristiinan mukaan. Kuningatar Kristiina oli Kustaa II Aadolfin tytär, joka luopui kruunusta ja kääntyi katolisuuteen. Hänet on haudattu Rooman Pietarinkirkkoon.

Kristiinankaupungin historiallinen puutalokeskusta on yhä ainutlaatuinen asuinpaikka, jossa yli satavuotiaita taloja pidetään kunnossa. Kaupunki on yksi parhaiten säilyneistä puutalokaupungeista Suomessa. Kaupunkia pyritään saamaan Unescon maailmanperintökohteeksi. Vanhaa kaupunkia ympäröi asuttu ja viljelty maaseutu, josta löytyy toinen toistaan kauniimpia rannikon pohjalaistaloja ja kylämaisemia. 

Tapahtumat kokoavat väkeä läheltä ja kaukaa. 1700-luvulla aloitettu markkinaperinne elää yhä. Koko torin täyttävät markkinat järjestetään kolmesti vuodessa, kesällä, syksyllä ja talvella. Syyskesällä on Vanhan ajan toripäivä, jolloin asukkaat ja vieraat saavat pukeutua vanhan ajan asuihin. Ostoksille mennään samalle torille, jolla kaupunkilaiset asioivat 350 vuotta sitten. Avoimet portit -viikonlopputapahtuma avaa kesäkuussa kaupunkilaisten pihat kävijöille sekä tarjoaa talojen ja pihojen tarinoita sekä taidetta. Kaupunki on myös idyllinen joulukaupunki.

Kristiinankaupunki on Suomen ensimmäinen Cittaslow-kaupunki - eli virallisesti leppoisa

Kristiinankaupunki valittiin Italiassa vuonna 2011ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina Cittaslow-kaupunkien kansainväliseen verkostoon. Arvostetun statuksen saavuttamiseksi arvioidaan kuusi eri osa-aluetta: ympäristö, infrastruktuuri, vieraanvaraisuus, kaupunkisuunnittelu, paikallinen tuotanto ja tuotteet sekä sitoutuneisuus Cittaslow-filosofiaan. Muun muassa Vanhan Kaupungin historialliset, hyvin säilytetyt ja idylliset puutalokorttelit, kiireetön elämä, paikallisuuden ja perinteiden kunnioittaminen sekä kestävät ratkaisut kuuluvat kaupungin jatkuvan kehittämisen filosofiaan.  Cittaslow on perustettu Italiassa vuonna 1999. Kesäkuussa 2015 verkostoon kuuluu 190 kaupunkia 30 maassa. 

Tietoa turisteille löytyy osoitteesta www.visitktistinestad.fi.