Utställningar

naytbarok
naytrokokoo
naytfelenska
lebell sisakuva
rokokoohuone

När man vandrar genom rummen i Lebellska köpmansgården, ser man hur de stilepoker som avlöst varandra också har funnit fotfäste i en liten kuststad med kontakter utåt. Man kan i övre våningen till och med stifta bekantskap med en 1600-tals barocksal med inslag av tidig rokoko. De ursprungliga takmålningarna och stofttapeterna utgör en fin bakgrund för barockmöblerna. Den gröna kakelugnen i salen hör till de äldsta i Finland bevarade.

Rokokon företräds av en kammare kallad Lebellska förmaket.
Den handmålade tapeten är framtagen efter ett originalfragment funnet i huset.

Olika varianter av ljusa och rena gustavianska interiörer presenteras i den nedre salen, Josef Lebells kammare och Holmströmska sängkammaren. Många av möblerna är tillverkade i Stockholm, men det finns också lokala varianter.

Det tidiga 1800-talet, då empirestilen håller på att slå igenom, kan man möta i Holmströmska förmaket som har ärggröna väggar och tidstypiskt gråvita möbler med rikliga gulddekorationer.

Biedermeierrummet visar upp 1840-talets hemtrevliga inredning med ljusa björkmöbler, rikligt med små prydnadssaker och handarbeten samt porträtt av kända handelsmän och skeppsredare i Kristinestad.

Köket, handkammaren och pigkammaren visar på levande kontakter med den omgivande landsbygden men också på direkta förbindelser med främmande länder och hamstäder utrikes.