Lägerskolor
Innehåll
Lägerskola är en trevlig upplevelse för alla och behöver en hel del planeringsarbete. Vi planerar en del färdigt för Er!
På Kilen har vi ordnat lägerskolor från 1978. Vi planerar innehållet i samråd med lärarna. Aktiviteter som ordnas på Kilen är bl.a.
- Spinning av ull
- Kardning av ull
- Smörkärning
- Bakning
- Repslagning
- Fiske
- Lerarbete
- Lappning av nät
- Malning av mjöl
- Fiskrensning
- Tillverkning av bastukvastar
- Eldning av rökbastun m.m.
- Tovning
- Luffarslöjd
- Halmarbete
- Ljusstöpning
- Akvarellmålning
- Naturkunskap
Skoleleverna har möjlighet att göra gruppbesök bl.a. i keramikverkstad, fiskodlingsindustri eller till det näst högsta fågeltornet i Finland alldeles invid öppna havet. Dagsutflykter t.ex. besök till småstadsidyllen Kristinestad, Varggrottan i Lappfjärd som bebotts av Neandertalare för tiotusentals år sedan, Soldattorpet och Kristina Highland-gård i Uttermossa. Man kan också tänka sig en dagsutflykt till havs, med uppehåll vid t.ex. Yttergrunds fyr eller Kristinestad.
Inkvartering sker i våra nya bostäder för 4-6 personer. Alla bostäder har dusch och minikök. Det finns totalt 46 st sovplatser i våra nya hus. Dessutom finns det äldre inkvarteringsutrymmen, också dem i gott skick.
Området där lägerskoverksamheten pågår ligger alldeles invid öppna havet vid Bottenhavets kust. Goda simmöjligheter finns både för mindre och större barn. Möjligheter att åka kanot, orientera eller plocka svamp på hösten. Kusten är mycket varm på hösten eftersom havsvattnet är länge varmt. På vårt området finns ett stort friluftsmuseum där man kan bekanta sig med vår allmogekultur och använda föremålen även i lägerskolundervisningen. Alldeles vid stranden ligger havspaviljongen som är ett stort f.d. fisksalteri och används nuförtiden för teater, disco, bröllop och i lägerskolsammanhang. Kabinettet (för 35personer) fungerar som ”klassrum” dygnet runt under lägerskoldagarna.
Tidsresor för lågstadieelever
Kilens hembygdsgård är ett friluftsmuseum som omfattar ett trettiotal byggnader. Miljön är perfekt för att förflytta sig bakåt i tiden och få uppleva hur en vardag i mitten av 1800-talet kunde ha sett ut.
Tanken är att lågstadieeleverna under en dag skall leva och utföra de sysslor som barn gjorde på 1800-talet. Vardagssysslor som t.ex. repslagning och smörkärning kombineras med tidstypiska lekar, rim och ramsor.
Välkommen!