Även symtomfria personer som har tillbringat tid med personer som rest till S:t Petersburg...

01.07.2021

Även symtomfria personer som har tillbringat tid med personer som rest till S:t Petersburg rekommenderas att söka sig till coronatest

MEDDELANDE

Nästan 300 fall av coronavirussmitta har konstaterats hos finländska resenärer som kommit hem från S:t Petersburg. THL uppmanar alla resenärer som återvänt från S:t Petersburg till Finland med vilket transportbolag som helst att söka sig till coronavirustest om de inte redan har gjort det. För att utesluta smitta ska även resenärer som har låtit testa sig vid gränsen gå på ett nytt test tidigast 72 timmar efter att de anlänt till landet.   

På grund av mängden infektioner rekommenderas även de personer som tillbringat midsommaren med turister som återvänt från S:t Petersburg eller som i övrigt haft närkontakt med dem, att genast söka sig till test även om de inte uppvisar symtom.  

Rekommendationen gäller personer som fått två doser av coronavaccinet eller som har haft en bekräftad coronavirussjukdom för mindre än 6 månader sedan enbart om de får symtom som tyder på corona.

Du kan söka dig till test på din hem- eller vistelseort. Coronatesterna är avgiftsfria för den som testas. 

THL rekommenderar att man undviker alla onödiga resor till Ryssland. Det rekommenderas också starkt att alla resenärer som återvänder från Ryssland till Finland går på ett coronavirustest 72 timmar efter att de har återvänt till Finland och att de undviker sociala kontakter tills testresultatet är klart. 

Gå till "Aktuellt under Coronatider"