Kristinestads Vasagata

18.12.2019

I Vasa har man lagt märke till att de Vasagator som finns runt om i världen inte påminner om det äkta Vasa. I Kristinestad finns en av dessa Vasagator, därför besvarar vi nu det lekfulla Vasainitiativet

Bildmontage, Vasagatans skylt samt Kristinestads stadsvy

Kristinestad är en liten men naggande god stad. Så är även vår cirka 350 meter långa Vasagata. Vi har med stort intresse följt Vasa stads initiativ för att rusta upp alla Vasagator till representativt skick.

Kristinestads Vasagata, som löper parallellt med vår Kristinagata, är en synnerligen representabel gata. Nedan följer vår redogörelse för hur vi fyller kriterierna:

 

Kravlistan för alla Vasagator

 1. Havsutsikt
  Vasagatan ligger endast ett stenkast från havet. Det är således ingen omöjlighet att få havsutsikt från sitt hem på Vasagatan, bara man bygger tillräckligt högt. Vi har även en 370 km lång strandlinje (holmar och öar inräknade) med garanterad havsutsikt.

 2. Jättebra arbetsplatser
  Det finns flera företag i anslutning till Vasagatan. Kristinestad har överlag ett mångsidigt och livskraftigt näringsliv tack vare stadens över 600 företag och därtill ca 320 fungerande jordbruk. Servicenäringarna, industrin samt jord- och skogsbruket utgör kärnan i stadens näringsliv. De små lokala företagen ser till att vardagen fungerar. Kommunen har ett av landets bäst välutvecklade fibernät som utgör en viktig del i möjligheten till distansarbete och pendling. Företagsamhet, generationsväxlingar och arbetsplatser som frigörs genom pensioneringar skapar nya sysselsättningsmöjligheter i staden.

 3. Energikluster
  Projekt inom energibranschen har förverkligats och kommer att förverkligas. Vi har vindkraftsparker och vi jobbar med en färdplan för den cirkulära ekonomins principer om koldioxidsnålhet och resurseffektivitet.

 4. Unescos världsarv
  Kristinestads unika trähusmiljö borde definitivt få en plats på världsarvskartan, vilket vi även lämnat in en anhållan om.

 5. Strömsö
  Längs med Vasagatan finns vackra egnahemshus. Kristinestad kan stoltsera med att Mr. Strömsö, Jim Björni, är uppväxt i vår vackra trähusmiljö, vilket säkert har inspirerat honom i hans arbete på Strömsö.

 6. 20 kulturella destinationer inom en radie på en kilometer
  Kristinestad lever och andas kultur, tack vare stadens småskalighet (hela stadens centrum ryms inom denna radie) har vi inga som helst problem att hitta fler än 20 kulturella destinationer inom en radie på en kilometer. Vi har kulturhuset Dux där även vår biograf verkar, två muséer, Kvarnbacken, konstgalleri, Kattpiskargränden, lokstall, bryggeri och hamnkontor, flera hotell, ett antal restauranger, simstränder, parker och lekparker, naturstigar, samt historiska byggnader såsom rådhuset, biblioteket och tullstugorna. Givetvis vill vi också lyfta fram att vi är den bäst bevarade stormaktstida staden med rutplan, med många ståtliga byggnader som tidigare innehades av sjökaptener och handelsmän, vilket också den gamla begravningsplanen på östra sidan vittnar om.

 7. Förmånliga och högklassiga bostäder
  Längs med Vasagatan finns mysiga egnahemshus. För närvarande finns en ledig tomt på Vasagatan redo att ta emot nya invånare! Ett stenkast från Vasagatan finns också ett alldeles nytt bostadsområde. Bostadsområdet är fint beläget med närhet till havet och för tillfället pågår en kampanj där man kan köpa tomt för halva priset ända till 30.4.2020!

 8. 97 språk och 120 nationaliteter
  I Kristinestad talas det enligt statistikcentralen minst 10 språk, vilket på sätt och vis motsvarar Vasas nivå, då vår befolkning är ca 10 % av Vasas. Vi välkomnar givetvis fler invånare, t.ex. till ovan nämnda bostadsområde.

 9. Antalet soliga dagar i nivå med Vasa
  Kristinestad ligger inte alls långt från Vasa, vilket innebär att vi har samma väder som Vasa.

 10. Var fjärde du möter på gatan är en student
  Vårt finskspråkiga gymnasium ligger alldeles runt hörnet. Båda våra gymnasier har fått strålande goda resultat i jämförelser, Kristinestads gymnasium placerade sig för någon vecka sedan på tredje plats på den nationella topplistan för små gymnasier. På den österbottniska topplistan knep våra två gymnasier både plats 1 och 4.

 11. Lätt liv
  Kristinestad lever #detgodalivet sedan 2011 då vi blev Finlands första och hittills enda Cittaslowstad. Staden har många attraktionsfaktorer såsom bra utbildningstjänster och övrig basservice inklusive hälsocampus, mångsidiga fritidstjänster och en livlig föreningsverksamhet. Målet är välbefinnande och livsglädje för stadens invånare. Cittaslow-medlemskapet som beviljades 2011 var ett erkännande för stadens anda och livskvalitet. Cittaslow-filosofin poängterar ett fullvärdigt liv, utan stress och jäkt med respekt för det lokala och hållbara lösningar. Du kan ofta promenera eller cykla till arbetet. Om du åker bil till arbetet behöver du inte köra i rusning och parkeringsplats är alltid lätt att hitta. Cittaslow-filosofin har blivit ett naturligt utvecklingsredskap för staden. Det gemytliga livet fortsätter liksom även utvecklingen. 


Tack till Vasa stad för att ni uppmärksammade oss på detta. Vi kontrollerade givetvis ivrigt om det ute i världen finns Kristinestadsgator. Vi hittade faktiskt en, som händelsevis finns i Vasa.

Vi tycker att en Kristinestadsgata borde vara bebyggd av trähus och där borde finnas plats för minst en potatisodling, då 1/3 av Finlands potatis kommer från Kristinestad. 

Välkomna på besök till vår stad för att bekanta er med atmosfären!

 

Gå till "Aktuellt"