Kristinestad firar 10 år av Cittaslow

08.04.2021

Pressmeddelande 8.4.2021

Kristinestad blev medlem av det internationella Cittaslow-nätverket 9.4.2011 och firar i år 10 år som Cittaslow-stad.

Cittaslow-rådets ordförande Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad.Cittaslow-rådets ordförande Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad (foto: Kajsa Snickars).

- Man kan nästan säga att Kristinestad var lite före sin tid då vi gick med i nätverket för 10 år sedan. Idag är hållbarhetstänk dagens melodi men det var inte lika aktuellt för 10 år sedan. Cittaslow betyder inte avveckling eller att vi ska stanna upp helt och hållet, Cittaslow innebär att vi utvecklas på ett hållbart sätt, säger Cittaslow-rådets ordförande Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad.

Under de 10 år Kristinestad varit med i nätverket har staden jobbat med att etablera Cittaslow-filosofin bland såväl kommuninvånarna som bland stadens anställda, med varierande framgång:

- Vi har märkt att turisterna vet vad Cittaslow är och de väljer också Kristinestad som besöksmål på basen av vår Cittaslow-status. Här ser vi att vårt medlemskap i nätverket har hjälpt oss skapa ett brand. Cittaslow – Det goda livet är vårt varumärke och det beskriver vad Kristinestad är. Vi är också medvetna om att vi måste ständigt arbeta med att etablera och förklara vad Cittaslow är och det arbetet jobbar vi kontinuerligt med, säger Kristinestads näringslivsbolags VD Angelique Irjala.

Cittaslow-veckan firas i augusti

Jubileumsåret kommer att kulminera i Cittaslow-veckan som arrangeras 7-15.8.2021. Under Cittaslow-veckan arrangeras bland annat konserter, konstutställningar, motionslopp, familjepicknik och andra evenemang runt om i kommunen.

- Tanken med Cittaslow-veckan är att lyfta fram Kristinestads goda kvaliteter och visa på den bredd vi har i vårt förenings- och kulturliv. Cittaslow är något som kommuninvånarna skapar tillsammans och det visar sig under Cittaslow-veckan då föreningar, privatpersoner och kulturprofiler tillsammans skapar innehåll. Vi har väldigt duktiga och aktiva kommuninvånare i Kristinestad och alla som är aktiva bidrar också till vår Cittaslow-anda, säger Blomqvist-Liljeblad.

Kriterier för medlemskap presenteras

De städer som är med i Cittaslow-nätverket måste uppfylla ett 70-tal kriterier som är uppdelade i följande huvudrubriker: infrastruktur, partnerskap, social samhörighet, jordbruk-turism-hantverk, gästfrihet – information – utbildning, stadsmiljö samt miljöarbetet.

- För de flesta är dessa kriterier något av ett mysterium. Därför kommer vi att presentera kriterierna på stadens Facebooksida där vi med bild och text konkret visar vad kriterierna betyder för oss i Kristinestad. Inläggen kommer att publiceras under årets lopp och förhoppningsvis lyckas vi förmedla vad Cittaslow är, fortsätter Blomqvist-Liljeblad.

Facebook-kampanjen inleds 9.4.2021.

 

cittaslow png 100

För mer information:

Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad, Cittaslow-rådets ordförande (anna-kajsa.blomqvist-liljeblad@krs.fi, 040 67 55 011)

Angelique Irjala, VD Kristinestads näringslivscentral (angelique.irjala@krs.fi, 040 569 37 96)

Gå till "Aktuellt"