Åland bjuder in till 100-årsfirande

08.06.2021

I år inleds 100-årsfirandet av Ålands självstyrelse och för att hedra jubileumsåret har Åland valt att donera ett äppelträd till Kristinestad.

Firandet av hundraårsjubileet inleds på självstyrelsedagen den 9 juni 2021 och festligheterna pågår i ett helt år. Teman för firandet är fred, demokrati och hållbar utveckling. Med anledning av jubiléet önskar Åland nu bjuda in hela Finland till firandet, vilket görs genom att under ett års tid bjuda på en bit av den åländska matkulturen i form av ett eget äppelträd. Vårt äppelträd har redan börjat blomma och är planterat på Öfvergårds äppelgård, en halvtimme utanför Mariehamn. Gården ägs av Anna och Jan Alm och är känd för sina högklassiga äppelmuster som erhållit utmärkelser i både lokala och internationella tävlingar.

Av årets skörd tillverkas något speciellt, varpå en webbsida lagts upp där alla invånare i Kristinestad kan komma in med förslag till delikatesser gjorda av just dessa äpplen. Det går bra att lämna in förslag på adressen https://campaign.visitaland.com/100-appeltrad/.

Vi ser fram emot att dela firandet tillsammans med er och att äppelträdet kan föra oss närmare varandra och hämta med sig nya möjligheter att samarbeta i framtiden, säger Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen.

Gå till "Aktuellt"