Finland 1oo Tillsammans
Finlands stora år 2017

Finland 100 TILLSAMMANS 

År 2017 fyller det självständiga Finland 100 år. Programmet Finland 100 år utarbetas tillsammans, i samarbete mellan finländare och vänner av Finland. Projektet Finland 100, som finns vid statsrådets kansli, samordnar jubileumsårets förberedelser. Eftersom tanken är att jubileumsåret ska synas i hela landet är landskapen engagerade i förberedelserna och genomförandet. 

   INFO

  Klicka på bilden.

  Finland 100-nyheter

Suomi100 banneri

  

 Finland 100 i Finland

Suomi 100

   Finland 100 i Kristinestad

Suomi 100 KAUPUNKI

   Finland 100 i Österbotten

Suomi 100 POHJANMAA


Jubileumsåret byggs tillsammans - kom med!

Håller du på att förbereda ett evenemang, en utställning eller annat projekt för att fira hundraåriga Finland som du skulle vilja ha med i programmet för Finland 100?

Jag/vi har EN PLAN, ETT INITIATIV ELLER PROJEKT EN IDÉ, FRÅGA, FEEDBACK

Vänligen kontakta
kultursekreteraren Riitta Raikio-Söderlund, tfn. 040 508 5230, riitta.raikio-soderlund@krs.fi.

   Finland 100-aktuellt

Facebook logo 36x36.svg

 twitter logoInstagram App Large May2016 200youtubelogo

 

thumbnail 1thumbnail 2

 

 

 

 

Till årskurser 7-9 och andra stadiets utbildningar

På hundra år frigjorde sig Finland från Ryssland och blev ett av världens rikaste länder. Hur ter sig framtiden för Finland och finländarna? Ett hurudant Finland vill de unga att vi ska ha som mål? Självständighetens jubileumsår till ära utmanas alla klasser i årskurs 7–9 och på andra stadiet att bli visionärer och skapa en ny självständighetsdeklaration för Finland.

Landskapets bästa deklarationer offentliggörs på Österbottens stormässa i Botniahallen den 23 april. En handfull förslag kommer att få tävla om att bli den bästa visionen som är skriven av ungdomar. Vinnaren offentliggörs den 15 november 2017 på seminariet Klarar sig demokratierna i världen? (Pärjäävätkö demokratiat maailmassa?) i Lilla parlamentet i riksdagen. Visionärerna bakom det vinnande bidraget kommer att tala på seminariet.

 Vasabladet och Pohjalainen samarbetar kring projektet 100visio för att ge alla idéer i Österbotten synlighet. Visionen kan skapas genom att skriva, göra en video, fotografera eller teckna eller genom att kombinera dessa sätt att uttrycka sig. Att jobba med visionerna passar speciellt bra som inslag i undervisningen i modersmål och litteratur, historia, samhällslära och konstämnen. Bidragen ska lämnas in före utgången av mars.

 Mer ingående instruktioner om sätten att formulera sin vision finns bilagda. Visionerna ska sparas på Wordpress-plattformen 100visio.vasabladet.fi senast den 31 mars 2017. För att kunna spara visionerna behöver klassen ha egna användarnamn, som du får genom att kontakta kundservice@hssmedia.fiBilaga >

Uppdaterat 23.01.2017, klockan 11.08, Riitta Raikio-Söderlund.